. renovace interiéru: bydlete útulně | Grulich architekti

renovace interiéru: bydlete útulně

zveřejněno:
29.08.2018

Plánujete-li proměnu pokoje v domě nebo bytě, mohou se vám hodit naše rady a postřehy, které přinášíme v tomto článku. Týkají se především vlastní realizace, nicméně zcela zásadní je již prvotní myšlenka plánovaného záměru - styl, jakým chceme interiér pojednat; atmosféra, které chceme dosáhnout.

 

Interiér ale musí korespondovat s exteriérem. Je nezbytné vzít v úvahu podobu nemovitosti, ve které se pokoj nachází. Jedná-li se o strohý ortogonální dům s plochou střechou a velkými prosklenými plochami, bude obývací pokoj v něm vypadat jistě jinak, než kdyby se jednalo o romantickou dřevěnou chalupu v podhůří. V případě tohoto článku jsme se zabývali renovací obývacího pokoje v 60. let starém panelovém domě. Proto jsme navrhli interiér v retro stylu, který do běžného paneláku prostě patří: ať už se jedná o typickou parketovou podlahu, tapety nebo některé kusy nábytku.

renovace interiéru: bydlete útulně

 

Cílem je nadčasový interiér
Sledujete-li současné trendy, můžete být v pokušení zařídit si doma přesně takový pokoj, jaký jste viděli v časopise moderního bydlení. Měli byste ale vzít v úvahu, že mnohé věci - v současné době moderní - mohou být za pár let průměrné a běžné a za dalších pár let zoufale zastaralé. Platí to v módě, v hudbě nebo třeba v automobilovém průmyslu, a jinak tomu není ani v interiérech. Extravagantní a výrazný design obvykle módě podléhá nejvíce. Dejte se proto raději cestou jednoduchosti a střídmosti, ať už se jedná o podobu nábytku nebo o barevnou paletu. Dejte přednost prostému funkčnímu nábytku před zdobným, světlým neutrálním barvám před tmavými a výraznými, matným povrchům před lesklými, harmonii a souladu před kontrasty. Výsledek bude vyvážený a brzy se neokouká. Experimentovat naopak můžete v doplňcích, textiliích nebo svítidlech, které se dají po pár letech snadno obměnit.

renovace interiéru: bydlete útulněrenovace interiéru: bydlete útulněObdobí strohých interiérů s bílým lesklým nábytkem a doplňky v odstínech šedé (nebo maximálně jedné další barvy - obvykle červené nebo zelené) minulo již před několika lety. Nahradil jej přírodní a útulný interiér s množstvím dřevěného dekoru, tmavších barev a kombinací různých textilií.

 

 

Prvním krokem je redukce
Před nákupem nových kousků nábytku a doplňků si nejprve zhodnoťme současný stav našich "hmotných statků" - jaké množství věcí potřebujeme v novém pokoji uskladnit? Všeho nepotřebného bychom se měli zbavit - věcí, které nevyužíváme nebo k nim nemáme hlubší vztah. Pokoj se stejně časem postupně zaplní novými suvenýry z cest, fotkami z dovolených a různými drobnostmi, takže bude lepší začínat s málem a nechat si pro nové vzpomínky místo. Naopak úložných prostor je dobré pořídit jen tolik, kolik skutečně potřebujeme (s malou rezervou). Pokud je hned na začátku předimenzujeme, zbytečně je brzy zaplníme věcmi, které „by se někdy mohly hodit“.

 

 

Renovace povrchů
Další krok, který ještě musíme před pořízením nového nábytku provést, je úprava stávajících povrchů, jako je podlaha, stěny, strop, okna, dveře, radiátory atd. Sebekrásnější pohovka by nevynikla před stěnou s loupajícím se zešedlým nátěrem, ani na křivé podlaze zakryté zvlněným PVC. Pro dosažení kvalitního výsledku je nezbytné investovat nejprve nějaký čas a finance do renovace povrchů – parkety necháme zbrousit a nalakovat (jak probíhá renovace parket jsme probírali v předchozím článku), stěny a strop je vhodné přestěrkovat, radiátory zbrousit a natřít. Teprve na kvalitní podklad stěn má cenu aplikovat barevný nátěr a začít skutečně tvořit novou podobu interiéru. Ideální je zvolit si kombinaci několika základních barev nebo dekorů, které budeme v interiéru opakovat. Barvy bychom měli kombinovat s citem, vyplatí se ale být odvážný, aby výsledek nebyl nudný a mdlý.

renovace interiéru: bydlete útulněrenovace interiéru: bydlete útulněrenovace interiéru: bydlete útulněZákladní povrchy řešeného interiéru tvoří parketová buková podlaha, doplněná kusovým, ručně tkaným indickým kobercem; na jedné stěně je vliesová tapeta zlatožluté hořčicové barvy s hnědým metalickým vzorem; na druhé stěně je nátěr středně tmavé šedomodré barvy, nátěr zbylých dvou stěn je velmi světlé šedohnědé barvy (tzv. světlé taupe).

 

 

Nábytek v malém množství, ale kvalitní
U nábytku bychom měli dát přednost kvalitě před množstvím: pořídit si jen tolik úložných prostor, kolik opravdu potřebujeme (s malou rezervou), za to by se ale mělo jednat o krásné a kvalitní kousky. Rozhodně není nutné (ani vhodné), abychom u výrobce sektorového nábytku nakoupili všechny kusy z jedné série a vybavili jimi celý pokoj. Nikdo přece nestojí o to, aby jeho pokoj vypadal jako showroom nábytku řady Linda :-). Jednotlivé kusy vybavení můžeme klidně vybírat v různých obchodech a kombinovat ty, které k sobě vzájemně padnou. Máme-li zajímavý kousek třeba na půdě nebo na chalupě (starou komodu, odkládací stolek, křeslo), můžeme jej nechat zrenovovat a vytvořit z něj dominantní prvek celého interiéru, doplněný jen několika novými kousky. Dalším vhodným způsobem, jak se vyhnout interiéru plnému sektorového nábytku, je nechat si od truhláře vyrobit potřebný kus přímo na míru.

renovace interiéru: bydlete útulněrenovace interiéru: bydlete útulněNábytek do celého pokoje nepořizujte u jednoho výrobce sektorového nábytku. Výsledný dojem by byl fádní, neosobní a doslova "jako z katalogu". Naopak – nakoupit můžete v různých obchodech podle toho, kde se vám co líbí; stačí dodržet obdobný styl a barevnou škálu. I v řešeném interiéru (vpravo) pochází stoly a židle z jednoho obchodu, knihovna z druhého, stolek pod televizi z třetího, police ze čtvrtého a tzv. klekačka je přesně tím "historickým kouskem z půdy"; výsledný dojem je přitom harmonický a ucelený.

 

 

Osobitého výsledku docílíme vlastními doplňky
Doplňky v interiéru by měly odrážet povahu majitele, prezentovat a připomínat jeho osobní zážitky. Pokud člověk nakoupí doplňky v obchodě "aby interiér dovybavil" (zarámované plakáty, vázy, lucerny, svíčky), bude výsledek anonymní a bez osobního vztahu, jako z katalogu. Správnou cestou je vystavit v pokoji své osobní předměty – oblíbené knihy; sklo nebo keramiku, které se v rodině dědí po generace; fotky z cest a rodinných událostí; prostě své vzpomínky, které chceme mít stále na očích.

renovace interiéru: bydlete útulněrenovace interiéru: bydlete útulně
Využijte pokoj k vystavení předmětů, které ve vás vyvolávají hezké vzpomínky a na které se chcete každý den dívat. V knihovně umístěte nejen knihy, ale i osobní doplňky, květiny nebo obrazy. Fotky z dovolených nechte vytisknout, pořiďte pár rámů a umělecké dílo je hotové. S přesným rozmístěním obrazů si netřeba lámat hlavu, naopak nepravidelností vnesete do interiéru hravost, navíc takováto fotogalerie se bude v budoucnu snadno rozšiřovat. Není výsledný dojem osobnější než plakát Eiffelovky koupený v oddělení s doplňky?

 

 

Kombinujte barvy, vzory, materiály
Aby byl výsledný dojem příjemný a útulný, nešetřete s textiliemi a nebojte se kombinovat barvy a vzory. V případě řešeného obývacího pokoje jsme okno zakryli dostatečně průsvitnou lehkou záclonou bez vzoru, která sahá od stropu po podlahu a od stěny ke stěně. V relaxační části je umístěn kusový, ručně tkaný indický koberec s jemným geometrickým vzorem. Kromě modré a žluté barvy, které se v interiéru opakují, kombinuje i šedou, černou a oranžovou – není nutné striktně dodržet zvolené základní barvy, v malé míře je můžeme doplnit i dalšími odstíny. Různé barvy jsme zvolili i pro sedací nábytek – modré sedáky židlí vhodně doplňují umělou hnědou useň na pohovce. Další výraznou textilií jsou dekorační polštáře – i zde je možné experimentovat, volit různé velikosti, materiály potahů, barvy a dekory.

renovace interiéru: bydlete útulněrenovace interiéru: bydlete útulněKoberec s geometrickými tvary; dekorační polštáře různých barev, materiálů a vzorů - s textiliemi můžeme být odvážní, pokud se časem okoukají, dají se snadno obměnit.

 

Další informace k řešenému interiéru uvádíme v detailu projektu. Výše uvedené tipy se týkají především vlastní realizace – nezapomeňte ale, že té musí předcházet podrobné promýšlení, skicování, vybírání… prostě pečlivé plánování. Nebudete tak alespoň překvapeni výsledným dojmem nebo cenou.

renovace interiéru: bydlete útulně