. udržitelné bydlení: renovace parket | Grulich architekti

udržitelné bydlení: renovace parket

zveřejněno:
20.06.2018

Zastáváme názor, že bychom si měli vážit věcí, které nám zůstaly z minulosti, dobře o ně pečovat a spravovat je tak, aby nám ještě dlouho sloužily. Řeč není pouze o Libeňském mostě (s tím to bohužel vypadá opravdu bledě), ale o věci mnohem přízemnější - o parketové podlaze.

 

Bydlení v paneláku bývá často zatracováno, stejně jako jednotlivé technické detaily těchto staveb - litinové radiátory, parketové podlahy... Málokdo je považuje za prvek, o který by stálo za to pečovat. Parkety často končí skryté pod kobercem, při rekonstrukci se jich lidé zbavují jako „přežitku z dob socialismu“ a nahrazují je nějakou "pořádnou" podlahou - bohužel dost často laminátovou nebo vinylovou (lidé ji obecně nazývají plovoucí, což je zavádějící termín, ale o tom třeba příště). Nebyl by ale člověk blázen, kdyby dobrovolně odstranil poctivou dřevěnou podlahu, která na místě solidně drží někdy i 50. rokem, a nahradil ji plastovou napodobeninou s texturou dřeva?

 

Rozhodli jsme se proto pro menší osvětu, která má inspirovat majitele parketových podlah k tomu, aby je nezatracovali, ale naopak zavnímali jejich skutečnou krásu, zbavili je koberce a pustili se do renovace tak, jako stavebníci v tomto článku.

 

Ve zmíněném bytě ze 60. let byla původně instalována parketová podlaha, dosud ale zůstávala ukrytá pod kobercem, kterému původní majitelé dali před parketami přednost. Koneckonců abychom dřevěné podlahy nepřechválili - mají i své nedostatky: oproti koberci netlumí kroky, je na nich snáz vidět prach (nicméně ten se drží ještě více v koberci, pouze není vidět :-D), pro někoho mohou být studené nebo neútulné. Pro koho ale u parketové podlahy převažují klady, neměl by se od renovace nechat odradit.

 

udržitelné bydlení: renovace parket

udržitelné bydlení: renovace parketudržitelné bydlení: renovace parketpůvodní stav parket po odstranění koberce: podlaha z parket z bukového dřeva je křivá, se starým vyšlapaným lakem, na němž místy ulpěly kusy lepidla z koberce; místa, která byla vystavená vlhkosti, zčernala; jinde vznikly neopatrnou manipulací s nábytkem hluboké rýhy

 

Stavebníci na renovaci povolali odbornou firmu, jejímž prvním krokem bylo vytrhání původních lišt, potom následovalo hrubé broušení. Na to se používá válcová bruska (po obvodu místnosti bruska krajová), která hrubým brusem strhá původní lak a srovná výškové nerovnosti mezi jednotlivými parketami. Hrubým brusem se také odstraní některé rýhy, nejsou-li až příliš hluboké.

udržitelné bydlení: renovace parketudržitelné bydlení: renovace parketodstranění původních lišt, stav parket během broušení

 

Po hrubém broušení následuje broušení jemné. Kotoučová bruska zahladí nerovnosti způsobené hrubým broušením a srovná přechody mezi krajovou a válcovou bruskou. Celkově se tak odstraní kromě laku ještě asi 1 mm tloušťky parket (v některých vyvýšených místech to může být i lak + 3 mm). Broušením vzniká velké množství jemného prachu - většinu bruska odsaje, přesto je ale prašnost poměrně vysoká a renovovanou místnost je vhodné uzavřít, odvětrat okny a při broušení dýchat přes roušku.

Parkety záměrně nedoléhají až ke stěnám, ale končí cca 2 cm od nich (dřevo v průběhu let výrazně pracuje, může bobtnat a mezera mezi parketami a stěnou tak slouží jako dilatace, aby se podlaha nevyboulila). Mezera u stěny se proto zakrývá lištami, které se k parketám lepí nebo nastřelují, jako v tomto případě. Lišty bývají z masivu, obvykle ploché nebo profilované. Ploché jsou vzhledově jednoduché a estetické, vyžadují ale zcela rovné stěny, což ve starých bytech bývá málokdy. Pro rekonstrukce jsou proto vhodnější profilované lišty, které na nerovné stěny snáze navážou.

udržitelné bydlení: renovace parketudržitelné bydlení: renovace parketstav parket po broušení, osazení profilovaných lišt z masivu

 

Po olištování následuje důkladné vyčištění podkladu od prachu a nečistot tak, aby byl připraven pro lakování. Pro lakování je vhodné použít polomatný lak (na lesklém totiž bývá snadno vidět každé škrábnutí, matný lak naopak působí dojmem, že je ho na podlaze málo a že není nalakovaná pořádně). Pro první vrstvu, kdy je dřevo po broušení otevřené a hodně saje, se někdy používá tzv. základní lak. Ředí se vodou v poměru cca 1:1 a je proto levnější, následně je ale dobré použít ještě další dvě vrstvy plnohodnotného laku. Je-li podlaha rovnou opatřena polomatným lakem (jako v tomto případě), postačí pak už jen jedna další vrstva laku.

udržitelné bydlení: renovace parketudržitelné bydlení: renovace parketprvní vrstva laku - okraje se lakují štětcem, v ploše se lak rovnoměrně roztírá válečkem

 

Pokud je váš řemeslník poctivý, po zaschnutí první vrstvy (cca 30 – 45 min) zaakryluje místa, kde lišty nedoléhají k podlaze, příp. i větší mezery mezi parketami. Na závěr následuje druhá vrstva laku, po které by se na podlahu nemělo 2 - 3 hodiny vstupovat. Podlaha o ploše 20 m2 tedy může být hotová  a pochozí během jednoho dne.

 

Připravte se na to, že podlaha je zrenovovaná, nikoli nová (záleží samozřejmě na tom, kolik úsilí a peněz jste do ní ochotni investovat). Lety způsobené drobné vady někdy nelze  zcela odstranit a na parketách zůstanou (např. tmavá místa vzniklá tam, kde byl nábytek kotven do podlahy hřebíky – lak zde byl poškozen, do míst se dostala vlhkost, dřevo zčernalo a ani důkladným broušením tuto vadu nebylo možné odstranit). Na druhou stranu by k tomu měl člověk přistupovat tak, že tato podlaha je stará 50 let, má něco za sebou a zub času se na ní podepsal. Což přeci nemusí být ke škodě, patina a nedokonalost ke starým panelovým nebo činžovním domům patří.

udržitelné bydlení: renovace parket

některé vady nelze zcela odstranit, s malou nedokonalostí je třeba počítat

 

A jak se o zrenovovanou podlahu starat? Parkety nevyžadují žádnou speciální údržbu, pokud je člověk nemusí mít věčně dokonalé a nechce kolem nich pravidelně skákat. Stačí při vytírání použít čistící prostředek vhodný pro péči o dřevěné podlahy (např. Pronto), příp. jednou za rok poctivě zakleknout a podlahu navoskovat. Také je třeba počítat s tím, že stejně jako u všech ostatních podlahových krytin se v průběhu času mohou objevit vyšisovaná místa v kontrastu s plochami, kde byl dlouhodobě umístěn nábytek.

udržitelné bydlení: renovace parket

stav po dokončení renovace parket (provádějte vždy před malováním)

 

Pro úplnou představu: uvedenou renovaci parket v místnosti o ploše 20 m2 lze zrealizovat přibližně za 10 000 Kč (záleží na lokalitě, míře poškození parket atd). A to se jednou za 50 let, jako tomu bylo v tomto případě, docela vyplatí, jaký jiný materiál by takovou dobu vydržel? :-)

 

Ohledně renovace parket nebo pokládky nové parketové podlahy můžeme doporučit firmu parkety-servis.cz, které tímto zároveň děkujeme za odborné informace, poskytnuté jako podklad pro tento článek.

 

vzhled podlahy před a po renovaci

udržitelné bydlení: renovace parketudržitelné bydlení: renovace parketudržitelné bydlení: renovace parketudržitelné bydlení: renovace parket