. úprava dispozice: jak jsme do interiéru dostali sluníčko | Grulich architekti

úprava dispozice: jak jsme do interiéru dostali sluníčko

zveřejněno:
05.09.2017

Klient nás požádal o návrh interiéru řadového rodinného domu, jehož projekt nedávno koupil a dům se měl brzy začít stavět. Nebyli bychom ale správní architekti :-) , kdybychom klienta před návrhem interiéru neupozornili na několik zbytečných nedostatků, které projekt měl.


U řadových domů v rozsáhlejší zástavbě se stává, že je navržen jeden typ domu, který se na parcely rozkopíruje od východu k západu a od severu k jihu. Bez ohledu na to, jak je každý jeden dům orientovaný ke světovým stranám, kde má vstup a kde obytnou zahradu. Stejně tomu bylo v případě našeho klienta, který si vybral zajímavý rohový pozemek - v dispozici ale výhoda krajního řadového domu vůbec využita nebyla.

úprava dispozice: Jak jsme do interiéru dostali sluníčkoúprava dispozice: Jak jsme do interiéru dostali sluníčkoUmístění domu na pozemku je takové, že západní stranou dům navazuje na řadovou zástavbu, na jihu před domem je garáž s příjezdovou cestou, na východě pruh zahrady, na severu hlavní plocha zahrady. Do domu se vstupuje z jihu. Potenciál koncového řadového domu (spočívající v tom, že dům má hned tři osvětlené nebo osluněné fasády) v původním návrhu ale vůbec nebyl využit!


Na příjemnou a osluněnou východní stranu měla být situována toaleta, komora a schodiště, zatímco kuchyňský kout byl zcela bez přirozeného osvětlení zastrčen hluboko v dispozici. Obývací pokoj měl být orientován na sever - sice s výhledem do zahrady, ale s jediným východním oknem zajišťujícím trochu sluníčka (ze severu u nás slunce nikdy nesvítí - místnosti orientované na sever jsou tmavší, chladnější a většině pokojových rostlin se v nich nedaří, natož aby byly vhodné pro dlouhodobý pobyt lidí).

 

Takovéto uspořádání dispozice nám přišlo nevhodné a neefektivní, byla by velká škoda nevyužít potenciálu, jaký krajní řadový dům nabízí. Přišli jsme proto s vlastním řešením, neboť nás klient oslovil včas a fáze projektu ještě umožňovala provádět změny.

úprava dispozice: Jak jsme do interiéru dostali sluníčkoHlavní obytný prostor, který měl původně tvar L se zastrčeným kuchyňským koutem, jsme narovnali a umístili podél východní fasády od severu k jihu. Všechny přidružené prostory (předsíň, WC, komoru, schodiště) jsme naopak situovali směrem k sousednímu objektu, kde přirozené světlo být nemůže, ale na rozdíl od hlavního obytného prostoru to ničemu nevadí.


Zásadním krokem bylo ozrcadlení schodiště a jeho umístění ke stěně sousedního domu. To nám pomohlo i v horním podlaží, kde jsme získali další místnost „na fasádě“ a tudíž s oknem. V přízemí jsme pod schodiště navrhli technickou místnost / komoru. Jižně od schodiště je toaleta, dokonce i se sprchovým koutem (mít hygienické zázemí v přízemí je někdy velkou výhodou – např. pokud je člen rodiny dočasně zraněný a musí provizorně obývat pouze přízemí). Severně od schodiště jako bonus zůstal dostatek místa na malou pracovnu, což klienti pracující z domova velmi ocenili.

úprava dispozice: Jak jsme do interiéru dostali sluníčkoHlavní obytný prostor je rozvržen tak, že ve středu dění je jídelní stůl. Severně od něj – s vazbou na hlavní část zahrady - je umístěna pohovka, v jižním cípu pokoje je kuchyňský kout. Za jeho hlavní výhody považujeme dostatečné osvětlení a oslunění, přímou návaznost na předsíň (což klienti ocení při vynášení týdenního nákupu z auta) a zejména výhled směrem k ulici a ke vstupní brance. Ten umožňuje být v kontaktu s okolím, vidět na ulici, co se kolem domu děje a kdo je u dveří.

 

Zásah do dispozice to byl v tomto případě výrazný, ale výhody stojí za vynaložené úsilí, co myslíte? Teprve potom jsme se mohli s čistým svědomím pustit do návrhu interiéru.

 

spolupráce při návrhu: volné sdružení architektů ARCHiCOL

úprava dispozice: jak jsme do interiéru dostali sluníčko