. úprava dispozice: přestavba bytu pro Airbnb | Grulich architekti

úprava dispozice: přestavba bytu pro Airbnb

zveřejněno:
27.08.2017

Klient nás oslovil s žádostí o pomoc při úpravě bytu pro účely krátkodobých pronájmů v síti Airbnb. Byt se nachází v Praze na trase z letiště do centra, takže je pro tyto účely jako dělaný. Původně dvoupokojový byt byl v průběhu let přestavěn na třípokojový - obývací pokoj se dvěma malými pokojíky. Nyní měl být upraven tak, aby umožnil ubytovat dva lidi s možností přespání dalších dvou osob na přistýlce. Jedna místnost měla zůstat jako soukromý pokoj klienta.

 

Zadáním bylo navrhnout takový interiér, který při prohlížení nabídek Airbnb zaujme svým designem, ale přitom bude vypadat domácky a útulně. Z hlediska dispozice (a z pohledu budoucího nafocení bytu pro inzerci) jsme chtěli dosáhnout dvou cílů – velkého obytného prostoru s kuchyňským koutem a komfortní koupelny.  Čím větší koupelna bude, tím lépe vynikne její vlastní design (sprchový kout v úrovni podlahy, stylové obklady a další). Věděli jsme, že zařídit krásný interiér do dobře vymyšlené dispozice už pak nebude nic těžkého.

úprava dispozice: přestavba bytu pro Airbnbúprava dispozice: přestavba bytu pro Airbnb

Místo původní soustavy tří malých místnůstek (průchozí koupelny, WC a kuchyňského koutu) jsme se rozhodli pro jednodušší řešení - podlouhlou koupelnu (spojenou s toaletou) umístěnou podél hlavní obytné místnosti a přímou kuchyňskou linku v hlavním obytném prostoru. Uspořádání koupelny nejvíc ovlivnila instalační šachta uprostřed místnosti, jejíž pozice samozřejmě musela zůstat. Z limity se nám ale podařilo udělat výhodu – hmotu šachty jsme navrhli se zaoblenými rohy a obložili krásným obkladem. Z nevítaného přílepku se tak stal zajímavý solitér. Na konci koupelny vznikl prostor pro sprchový kout, který se na fotografiích v nabídce krásně vyjímá.

 

Bonusem, který se nám oproti klientovu očekávání podařilo získat, je přirozené osvětlení koupelny. Toho jsme dosáhli pomocí stropního světlíku umístěného nad kuchyňskou linkou. Matované sklo světlíku propouští dovnitř koupelny denní světlo z obývacího pokoje, pokud se ale v noci v koupelně rozsvítí, do obývacího pokoje (který rovněž slouží pro příležitostné přespání) proudí jen měkké a tlumené světlo.

úprava dispozice: přestavba bytu pro Airbnbúprava dispozice: přestavba bytu pro Airbnb

Odtržením kuchyňské linky od šachty bylo nutné vyřešit přívod vody a odvod odpadů. Jako vhodné řešení se ukázalo použití dvou výškových úrovní podlahy v koupelně. Zatímco umyvadlo je na úrovni ostatních částí bytu, toaleta a sprchový kout jsou o stupeň výš. To umožňuje nejen vedení rozvodů z kuchyně pod podlahou koupelny do šachty, ale také praktický a moderní sprchový kout v úrovni podlahy.

 

Zařízení obývacího pokoje je stylové a zároveň účelné – lineární kuchyňská linka v kombinaci bílé a dekoru dubu v sobě ukrývá všechny potřebné spotřebiče (včetně pračky, kterou nebylo možno umístit do koupelny). Příjemný kruhový jídelní stůl stojí v těžišti pokoje, pohovka (s možností rozložení na dvoulůžko) v relaxační části místnosti spočívá na koberci petrolejové barvy, který ladí s ostatními barvami v místnosti. V ložnici žádné větší stavební úpravy neproběhly. Její velikost představuje minimum pro umístění dvoulůžka. V ideálním případě by místnost pro dvě osoby měla 12 m2 oproti stávajícím 9 m2, nicméně pro krátkodobé ubytování je ložnice dostačující.

 

Návrh interiéru se všemi materiály, barvami a vzory byl pak v takto připravené dispozici radostí, na výsledek se můžete podívat sami. A pokud byste chtěli bydlení v tomto interiéru rovnou vyzkoušet nebo zde ubytovat své přátele, kteří zavítají do Prahy, můžete si byt rovnou rezervovat :-) .

úprava dispozice: přestavba bytu pro Airbnb