. bytový soubor Postřižínská | Grulich architekti

bytový soubor Postřižínská

lokalita:
Odolena Voda
stav:
probíhá příprava stavby, byty jsou v prodeji

Studie se zabývá návrhem bytového souboru v ulici Postřižínská v Odoleně Vodě. V současné době zde stojí dva chátrající rodinné domy; pro účely nového bytového souboru budou využity části konstrukcí 1PP, ostatní stávající konstrukce budou zbourány. Vznikne tak prostor pro plánovaný obytný soubor, který bude zahrnovat celkem osm bytových jednotek a k nim náležející sklepní prostory a parkovací stání. Každý byt bude mít vlastní malou zahradu nebo terasu, což oproti běžným bytovým domům zajistí mnohem vyšší komfort bydlení. Středová ulička v rámci obytného souboru je tvořena schodišti a rampami a zajišťuje přístup k jednotlivým bytům. Vzniká zde romantický polosoukromý prostor, podtrhující atraktivitu místa.

bytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínskábytový soubor Postřižínská

Koncept návrhu je založen na vytvoření dvou oddělených hmot – podél západní hranice parcely stojí větší z nich, ve které se nachází šest bytových jednotek, blíže k východní hranici pak stojí menší hmota se dvěma bytovými jednotkami. Podél jižní hranice pozemku – v místě, kde parcela sousedí s ulicí Postřižínská – je situováno parkování. Středem pozemku vede společný polosoukromý prostor. Svažuje se ve směru stávajícího terénu směrem k severní hranici pozemku a je tvořen třemi vyrovnávacími schodišti, mezi kterými jsou proloženy rovné terasy, z nichž je nástup do jednotlivých bytů.

V přízemí se nacházejí celkem čtyři byty 3+kk přístupné přímo z parteru, každý z nich má za domem vlastní zahradu. Dále je z parteru umožněn výstup do dvou bytů 2+kk, které se nacházejí ve 2NP a každý z nich je přístupný po vlastním schodišti přes vlastní terasu. Poslední dva byty 2+kk jsou přístupné přímo z úrovně parkovacích stání. Zajištění soukromí na terasách horních bytů je řešeno pomocí vestavěných květinových truhlíků, umožňujících vysazení středně vysoké zeleně v podobě keřů. Zatímco dva byty 3+kk v přízemí mají vlastní sklep přístupný ze své zahrady, ostatní byty mají společný prostor situovaný pod západní polovinou parkovacích stání.

Materiálové a barevné řešení sází na jednoduchost a eleganci – jednotlivé objekty mají bílou fasádu, šedou falcovanou střešní krytinu a žlutá okna. Společný parter je tvořen betonovou dlažbou, opěrné zdi a stěny sklepů jsou gabionové, parkovací stání jsou tvořena vegetačními betonovými tvárnicemi. Celý soubor nabízí příjemné bydlení v malém počtu bytových jednotek, zajišťujících jak možnost vzájemné komunikace a užívání si společného parteru, tak i dostatek soukromí na vlastních zahradách a terasách bytů.