. úprava dispozice: přestavba bytu v Sartrouville | Grulich architekti

úprava dispozice: přestavba bytu v Sartrouville

zveřejněno:
10.01.2019

Pro zahraničního klienta jsme navrhli úpravu dispozice 3+1 v bytovém domě v Sartrouville u Paříže. Největším oříškem bylo skloubit limity bytu (velké množství oken, dvě šachty uprostřed dispozice) s požadavky klienta na vytvoření soudobého bydlení (kuchyně propojená s obývacím pokojem, prosvětlená předsíň, dostatek úložných prostor atd). Nakonec jsme ale našli způsob, jak několika stavebními úpravami dosáhnout opravdu komfortního bydlení.

 

Bytový dům ve francouzském Sartrouville (17 km od Paříže) z venčí sice vypadá podobně jako mnohé panelové domy na českém sídlišti, dispozice řešeného bytu ale typicky paneláková není. Byt má velké množství oken (dokonce i do koupelny a do komory) a také několik instalačních šachet (tři, oproti v Čechách obvyklé jedné), z nichž dvě se navíc nacházejí uprostřed dispozice. Neobvyklým prvkem v porovnání s byty u nás je i množství vestavěných skříní a také shoz na odpadky, umístěný v rohu komory.

úprava dispozice: přestavba bytu v SartrouvilleKlientovým přáním bylo vytvoření dispozice, která by odpovídala současným požadavkům na komfortní bydlení - zejména si přál propojení obývacího pokoje s kuchyní (nikoli kuchyň jako samostatnou malou místnost), prosvětlení vstupního prostoru (který jako první člověka při příchodu domů vítá), zajištění i nadále dostatku úložných prostor a samozřejmě pokud možno co největší jednotlivé pokoje :-). Naším úkolem tak bylo vypořádat se s limitami, které prostor definují (okna, šachty atd.) a přijít s takovým nápadem na úpravu dispozice, který by splnil klientova očekávání. Z ekonomických důvodů jsme se současně snažili, aby stavební úpravy byly co nejmenší bez zbytečného bourání stávajících konstrukcí.

 

Výsledkem je proměna dispozice bytu z původního 3+1 na 3+kk. Velký obývací pokoj (24 m2) zůstal na svém místě a přibyl do něj kuchyňský kout (na počet modulů dokonce o polovinu větší než v původní kuchyni). Celý hlavní obytný prostor je tak situován na slunečné severozápadní fasádě s výstupem na balkon. Oba menší pokoje také zůstaly na původním místě, ale zvětšili jsme jeden z nich ze 12 m2 na 14 m2 a druhý z 10 m2 na 12 m2. Z původní malé pracovny se tak mohla stát plnohodnotná ložnice s dostatečnými úložnými prostory a dvěma okny ve východní fasádě.

úprava dispozice: přestavba bytu v Sartrouville

Největší úpravy proběhly v místě vstupního prostoru a hygienického zázemí. Člověk po vstupu do bytu odloží obuv a kabát v příjemně prosvětlené předsíni, oddělené od obývacího pokoje skleněnou příčkou s posuvnými dveřmi. Toaleta musela zůstat na původním místě (z důvodu napojení na vymezený kanalizační svod), vstup do místnosti jsme ale umístili z boku a vyhnuli jsme se tak špinavé zóně u vstupních dveří. Ta je tímto jasně vymezená a při běžném pohybu po bytě ji žádné provozní trasy nekříží. Před vstupem na WC a do koupelny vzniká prostor pro vestavěnou skříň, další úložný prostor je umístěn pod stropem a navazuje na botník. Koupelna je oproti původnímu stavu sice na podlahovou plochu menší, z hlediska využitelnosti ale minimálně stejně komfortní - nadále má vlastní okno, dostatečnou plochu pro umyvadlo s úložným prostorem a vanu dokonce delší než v původní koupelně.

 

Návrh pro nás byl zajímavou výzvou z hlediska seznámení se se standardy bydlení ve Francii, jeho limitami a příležitostmi, které pro uživatele skýtá. Máme radost, že jsme našli cestu, jak byt proměnit podle potřeb a představ jeho obyvatel.

úprava dispozice: přestavba bytu v Sartrouville