. úprava dispozice: někdy stačí málo ke štěstí | Grulich architekti

úprava dispozice: někdy stačí málo ke štěstí

zveřejněno:
07.07.2017

Nedávno jsme se dostali k rekonstrukci typického bytu 2 + kk v panelovém domě. Mělo jít především o stavební úpravy spočívající ve vyzdění dříve umakartového jádra, vyštukování stěn a položení nových podlah. Jako obvykle jsme ale nejprve prověřili dispozici – zjistili jsme, jaké mají klienti potřeby a přání a zda se z dispozice nedá vytěžit nějaký skrytý potenciál.

úprava dispozice: někdy stačí málo ke štěstí

Při stavebních úpravách bytů jsme limitováni obvodovými stěnami bytu, vstupními dveřmi, okenními otvory a instalační šachtou. Přesto nás napadlo hned několik možných variant dispozic - každá měla své výhody a nevýhody - což je ostatně důvod, proč varianty vznikají :-). V některých návrzích bylo WC od koupelny oddělené, v jiných spojené; jednou bylo více prostoru věnováno koupelně, jindy dostala přednost kuchyně tak, aby byla co největší.

úprava dispozice: někdy stačí málo ke štěstíPřesto, že se klientovi velká koupelna spojená s WC líbila a byt by působil volněji a komfortněji, rozhodl se pro praktičtější oddělení obou mísností. Kuchyňský kout propojený s obývacím pokojem je v dnešní době běžný standard a rovněž pro klienta to byl samozřejmý požadavek. Umístění šatních skříní raději v chodbě než v ložnici bylo přáním investora a přináší tu výhodu, že se lidé ráno vzájemně nebudí, pokud jeden vstává do práce dříve než druhý.

 

Drobnou úpravou, která ale udělala stavebníkovi velkou radost, bylo umístění dveří do koupelny přímo proti ložnici. Koupelna je tak lépe na dosah při cestě z ložnice nebo z obývacího pokoje, a především se člověk vyhne špinavé zóně v předsíni. U toalety bohužel nic jiného nezbývá, než do ní vstupovat přes předsíň v místě, kde se teprve zouvá špinavá obuv (to je nicméně bolavé místo většiny bytů v panelových domech – předsíň suplující zároveň i chodbu).úprava dispozice: někdy stačí málo ke štěstí

Jako bonus, kterým jsme mohli koupelnu pozvednout „o level“ výš, je její prosvětlení přirozeným světlem – do koupelny jsme totiž navrhli posuvné dveře z matovaného skla. Světlo tak do ní proudí přes ložnici, kde jsou dveře trvale otevřené a zavírají se pouze na noc. Bezpečnostní matované sklo je pro podobné účely ideální – propouští světlo, ale nejsou přes něj vidět konkrétní kontury ani siluety (člověk vnímá pouze stín pohybující se uvnitř koupelny).

 

Jsme si vědomi toho, že výsledkem není žádné převratné řešení :-) . Pokud jsme ale mohli investorovi jen nepatrným zásahem do dispozice zvýšit komfort užívání bytu, můžeme být s výsledkem spokojeni.